Resep Cendol Pulut Durian By Lely Oleh Lely Natalia
Cendol Pulut Durian By Lely oleh Lely Natalia
Resep Cendol Pulut Durian By Lely
Resep Cendol Pulut Durian By Lely - Musim durian telah tiba..berkenaan pula dgn bulan puasa..kebetulan dirumah ada pulut/ketan..jadi buat saja cendol pulut untuk buka puasa.
Bahan - Bahan :
- 500 gram beras pulut atau beras ketan..cuci lalu rendam 20minit
- 1 bungkus biji cendol beli siap atau buat sendiri
- 250 ml santan pekat tambah 1cawan air
- 100 gram gula pasir/atau gula jawa
- Durian sesuka hati keluarkan isi
- secukupnya ais ketul
- 5 helai Daun pandan
- 1 sendok tepung jagung untuk memekatkan santan
- 1/2 sendok teh garam
Langkah - Langkah :
- Angkat dan tirisķan beras yg sudah direndam tadi.
- Siapkan pengukus lalu hidupkan api..bila sudah panas kukus beras dengan. 3helai daun pandan sampai keras..
- Sementara kita siapkan air panas untuk kita renjis renjiskan keatas beras pulut..agar beras pulut masak sempurna..jika beras pulut masih terlalu keras tambahkan lagi sedikit air sampai beras masak.
- Selanjutnya..kita tuang dalam periuk kecil santan + gula + air +garam+ tepung jagung + daun pandan 2helai..lalu panaskan sambil diaduk terus agar santan tidak pecah..bila sudah mendidih matikan api.
- Kemudian kita keluarkan isi durian..
- Letak biji cendol dalam mangkok sup.
- Terakhir kita tinggal menyajikan dalam mangkok untuk berbuka puasa..dijamin sedap.
- Selamat menikmati..
Belum ada Komentar untuk "Resep Cendol Pulut Durian By Lely Oleh Lely Natalia"
Posting Komentar