Resep Cendol Pulut Durian By Lely Oleh Lely Natalia


Cendol Pulut Durian By Lely oleh Lely Natalia

Resep Cendol Pulut Durian By Lely

Resep Cendol Pulut Durian By Lely - Musim durian telah tiba..berkenaan pula dgn bulan puasa..kebetulan dirumah ada pulut/ketan..jadi buat saja cendol pulut untuk buka puasa.

Bahan - Bahan :

  • 500 gram beras pulut atau beras ketan..cuci lalu rendam 20minit
  • 1 bungkus biji cendol beli siap atau buat sendiri
  • 250 ml santan pekat tambah 1cawan air
  • 100 gram gula pasir/atau gula jawa
  • Durian sesuka hati keluarkan isi
  • secukupnya ais ketul
  • 5 helai Daun pandan
  • 1 sendok tepung jagung untuk memekatkan santan
  • 1/2 sendok teh garam

Langkah - Langkah :

  • Angkat dan tirisķan beras yg sudah direndam tadi.
  • Siapkan pengukus lalu hidupkan api..bila sudah panas kukus beras dengan. 3helai daun pandan sampai keras..
  • Sementara kita siapkan air panas untuk kita renjis renjiskan keatas beras pulut..agar beras pulut masak sempurna..jika beras pulut masih terlalu keras tambahkan lagi sedikit air sampai beras masak.
  • Selanjutnya..kita tuang dalam periuk kecil santan + gula + air +garam+ tepung jagung + daun pandan 2helai..lalu panaskan sambil diaduk terus agar santan tidak pecah..bila sudah mendidih matikan api.
  • Kemudian kita keluarkan isi durian..
  • Letak biji cendol dalam mangkok sup.
  • Terakhir kita tinggal menyajikan dalam mangkok untuk berbuka puasa..dijamin sedap.
  • Selamat menikmati..


Belum ada Komentar untuk "Resep Cendol Pulut Durian By Lely Oleh Lely Natalia"

Posting Komentar

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel